Alt

Jannis Kounellis'in Eseri Özyeğin Üniversitesi'nde

Jannis Kounellis

Jannis Kounellis Roma'da yaşayan Yunan asıllı İtalyan çağdaş sanatçıydı. İtalya’da 1960’ların sonlarında gelişmeye başlayan, insan-doğa-kültür ilişkisini tartışan ve asını kullanılan materyallerin tamamen değersiz ve önemsiz malzemeler olmasından alan “Yoksul Sanat” (Arte Povera)’ın en önemli temsilcilerindendir. Yoksul Sanat’ın en belirgin farklılığı sanat eserlerinde kullanılan malzemelerin gayet basit yapılı, zahmetsiz elde edilebilecek, paçavra, dallar,taş, toprak, su gibi doğada kolayca bulunabilir, hiçbir özelliği olmayan, değersiz malzemeler olmasından geliyor. Bu tür atılabilir malzemeleri kullanarak, ticarileştirilmiş çağdaş galeri sisteminin değerlerine meydan okumayı ve yıkmayı amaçladılar. Buna ek olarak sadece malzemenin “yoksulluğu” değil eserlerin sergilenme biçimi de “yoksul”, karmaşadan uzak, tıpkı doğadaki gibi sade olmalı. Eserlerin entelektüel olarak değil duygusal olarak seyirciye sunulması gerekiyor.

Sanatçının Diğer İşleri

​Untitled​ 1968 - Tate                                                       Untitled​ 1969 - Tate                                           Fondzione Prada, 2019

Eser Türkiye’ye Özyeğin Üniversitesi deposuna hasarsız bir şekilde ulaştı:

Eser Mimarlık Fakültesindeki (AB4) Yerini Alıyor: